Mutlaka işinin ehli ve tecrübeli firmalar tarafından yapılması gerekmektedir. Birbirinden kalifiyeli ustalarla birlikte vrf klima iç ünite bakımı ve vrf klima dış ünite bakımı çok daha kolay, masrafsız bir hal almaktadır.
Yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılan her işlem sonrasında geri dönülemeyen hatalar ve arızalar oluşabilir. Vrf klima bakımı nasıl yapılır haberi bile olmayan kişilerce birçok işlemin yapıldığına şahit olmakla beraber, acı son hemen hemen hepsinde kendini göstermiştir. Şanslıysanız eğer herhangi bir sorun çıkmaz fakat bu seferde performans ayarlamalarını tam yapamayacaklarından dolayı bu sefer de maliyetler artmaya başlayacaktır. O yüzden mutlaka bir vrf klima servisi numarasını arayarak yardım almalısınız.
Vrf klima bakımı işlemine direkt dış havayla temas eden dış ünitelerle başlanır. Genel temizliklerine bakıldıktan sonra gaz kaçakları var mı diye kontrol edilir. Vrf klima iç ünite bakımı aşamasına geçmeden önce bütün kontrolleri eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.
Hayati önem taşıyan fan temizlikleri de bu aşamada tamamlanır. Bu genel temizliklerin dışında da kablo kontrolleri yapılır. Aktarıcı organ olarak görev yapan kablolarda ki herhangi bir eksiklik arızalara sebep olmaktadır. Elektriksel arızalar büyük problemler yaşatabilecekleri için bu aşama çok dikkatli gerçekleşir. Zira oluşan bir elektrik arızası düzgün çalışan diğer sistemleri de etkileyebilir.
Vrf klima bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı klima bakım ekipleri tarafından verilmektedir. Vrf klima sistemlerinin performanslı çalışması sadece sağlıklı elemanlara sahip klimalarda ekonomik bir şekilde gerçekleşir.
İlk önce genel kontrolden sonra cihazlarımızın dış temizlikleri yapılır ve koruyucu kapakları açılarak filtreler kontrol edilir ve temizlenir. Hayati önem taşıyan sensörler de bu kontrollerden nasibini alır.
VRF Klimaları Çalıştırırken Dikkat Edilecekler
Her elektrikli alette olduğu gibi vrf klima bakımı sürelerini geçmez ve dikkatli kullanırsak uzun süreli kullanma şansımız doğar.
Özellikle vrf klima iç ünite bakımı hayati önem taşır. Sıcak ve bunlatıcı yaz günlerinde bütün gün klima çalıştırdıktan sonra en azından akşamları kapı ve pencereleri açarak bu şekilde serinlemenizdir. Vrf klima bakımı nasıl yapılır diye dört dönmemek için arada cihazlarınızı dinlendirmeniz gerekmektedir.
Klimalarda bulunan üfleme hızı limitlerini aşmamalıyız. Çok sıcak olmayan fakat nemli olan günlerde de soğutma modu değil de nem alma modunu tercih etmeliyiz.
Vrf klima çalışma sistemi gereği aşırı yüklemelerden kaçınmalı ve kitapçıkta ki uyarıları dikkate alarak işlem yaptırmalıyız.
Chiller bakımı neden gereklidir sorusunu tanımlamadan önce chiller soğutma sistemlerinin ne olduğunu anlamak gerekir. Chiller üretim kalitesini arttırmak için ya da mekanlarda, binalarda çeşitli ihtiyaçlar doğrultusunda klimalar için soğuk su hazırlayan sistemlere verilen isimdir. Chiller bakımı da bu santrallerin düzgün ve verimli çalışmasını sağlamak için periyodik olarak yapılan teknik servis hizmetidir. Chiller bakımı bu sistemin düzgün çalışması için çok önemli bir yere sahiptir. Chiller soğutma bakımı yapılmadığı takdirde daha büyük masraflar ortaya çıkabilmektedir.
Borularda tıkanmalar ya da patlamalar meydana gelebilmektedir. O yüzden Chiller bakımı konusunda özen gösterilmesi ve düzenli olarak bu bakımın sağlanması her açıdan fayda sağlayacaktır.
“Chiller bakımı nasıl yapılır ve chiller bakım fiyatları nedir?”
gibi soruları cevaplamadan bu konuda birkaç bilgi daha vermek yerinde olacaktır.
Öncelikle kullanıcıların dikkat etmesi gereken hususlardan birisi sistemin kullanım zamanının çok olduğu dönemler eğirilmeden önce bakımının yapılıp yapılmadığıdır. Konfor için olan kullanımlarda genelde mayıs ayından itibaren chiller soğutma sistemi bakım işinin halledilmesi en doğrusudur.
Sezon başlarında devreye alma bakımının yapılması ve sonraki dönemlerde ara bakımının ve sezon biterken de kapanış bakımının yapılması arıza yaşamamak için büyük önem taşımaktadır.
Peki Chiller bakımı nasıl yapılır ve chiller bakım fiyatları nedir?
Chiller bakımı sezon başı ve sezon sonu olmak üzere en az iki kere yapılır. Böylece bu bakım sayesinde chiller sorunsuz bir şekilde çalıştırılmaktadır. Bu bakımların ilki yaz dönemlerine girişte çalıştırma için sonuncusu ise gelecek dönemde bir sorunla karşılaşılmaması için kapanış maksadıyla yapılmaktadır.
Her bakımda öncelikle kaçaklar aranır. Bu önemli bir noktadır. Örnek olarak sık karşılaşılan soğutucu akışkan kaçağı bunlardan birisidir. Yağ kontrolleri yapılır ve rengindeki değişimlere bakılır. Bu bize chiller durumuyla ilgili bilgi verir. Kayış ve kavrama ayarları kontrol edilir, aksama varsa düzeltilir.
Bunların ardından daha derin kontrollere bakılır. Su devrelerine ve karter ısıtıcısı kontrol edilir. Su devrelerinde filtrelere bakılır ve gerekli görüldüğünde değiştirilir. Aynı şekilde karter ısıtıcısına da bakılır.
Chiller bakımı konusunda birçok problemle karşılaşılmaktadır. Çünkü genelde bakım geciktirilir ve sorun ortaya çıktığında kontrol edilir.
Bu durumda yapılması gereken en az arıza için düzenli bakımların aksatılmamasıdır. Bakım yapılmadığı zaman eşanjör tıkanmaları ve eşanjör içerisinde bulunan bakır boruların patlaması ile yüksek maddi hasarlar meydana gelmektedir.
Bunun önüne geçebilmek ve arızalara karşı en iyi çözüm bakım yapmaktır.
Yine aynı şekilde daha iyi bir performans almak ve chiller soğutma sistemini verimli kullanmak için bakımın önemi göz ardı edilmemelidir. Bu sık düşülen bir hatadır ve chiller performansını düşürmektedir. Bu yüzden aylık ve yıllık bakımlarının, dönem başlangıcında ve sonunda yapılması unutulmaması gereken bir meseledir.
Chiller bakımı ile çok yüksek bir tasarruf sağlamış olursunuz. Çünkü chiller cihazlarda meydana gelebilecek her bir sorun sistemin diğer parçalarına da ciddi zararlar verecektir. Bu da daha çok masraf demektir. Düzenli yapılacak bakım sayesinde en ufak arızada bile karşınıza çıkacak diğer problemlerden de kurtulmuş olursunuz ve paranız cebinizde kalır.
Bakımlar sayesinde yüksek performans ve tasarrufun yanı sıra chiller soğutma sistemlerinin kesintisiz çalışması da sağlanmış olur böylece hiçbir şekilde performans kaybı yaşanmamaktadır.
Klima santrali özellikle endüstriyel yapılar başta olmak üzere binalarda da kullanılan büyük çaplı ünitelerdir. İç ortam havalarını üstün performansıyla ısıtan, soğutan, temizleyen klima santrali merkezi iklimlendirmeye ihtiyaç duyulan yerlerde sıklıkla tercih edilir.
İş merkezlerinden hastanelere, fabrikalardan alışveriş merkezlerine kadar farklı pek çok yerde kullanılan klima santralleri, dışarıdan alınan taze havanın toz ve parçacıklardan arındırılarak gerekli sıcaklık ve nem ayarlamalarından sonra mahale gönderilmesini sağlayan önemli cihazlardır. Ortamdaki havanın zararlı organizmalardan arındırılabilmesi için klima santrali bakımı işlemleri mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır. Klima santrallerinin bakım işlemleri alanında uzman eğitimli bir klima santrali servisi tarafından yapılmadığı taktirde temizleme, ısıtma, soğutma ve nemlendirme gibi temel işlevler yerine getirilemeyeceğinden dolayı ortama aktarılan hijyenik olmayan nem oranı düşük hava insan sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir.
Hem yaz hem de kış aylarında, özellikle evlerde konfor sağlayan split klimaların düzenli olarak bakımlarını gerçekleştirmeniz cihazın daha uzun süreli kullanılabilmesi bakımından büyük bir önem taşımaktadır.
Split klimalar, uygun metotlarla bakımı yapılmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilir. Solunan havadan kaynaklanan bu bakteriyel ve viral hastalılıkları önlemek ve klimaların daha sağlıklı şekilde kullanılabilmesi için klimaların kullanıcılar ve yetkili servis elemanları tarafından düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir.
Split klima bakımı sırasında cihazınızın tüm değerleri kontrol edilmekte, iç temizliği yapılmaktadır. Bu bakımların ne zaman yapılacağı da çok önemlidir. Evdeki klimanızın sorunsuz bir şekilde çalışması için kullanım öncesinde, yani kış ve yaz mevsimleri başlamadan önce bakım işlemi gerçekleştirilmelidir.